Stichting Senioren Zomerdaags Lelystad (SZD) laat Lelystad kennismaken met het buitengebied.
Klik op tekst voor artikel.
Natuurhoeve G38: Boer zijn met respect voor het verleden, en oog voor de toekomst.
Klik op tekst voor artikel.
Beide artikelen zijn verschijnen in het Flevolands Magazine ‘Boer& ZO in de editie nr. 3 van september 2023
RECENSIE
Soms verschijnen er boeken die je niet na één keer lezen wegzet in de boekenkast maar die je het liefst bij de hand wilt hebben om er telkens weer in te lezen. Zo’n boek is
‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’ met als ondertitel: Het verhaal van de biodynamische tuinder Jan Jonkman.
De familie Jonkman was één van de drie eerste biologische bedrijven die zich in 1986 in Lelystad – noord vestigden.
‘Biologisch’ staat voor eko- en biodynamische bedrijven.
De gemeenteraad van Lelystad had eerder besloten om zo’n 325 hectare te bestemmen voor de biologische landbouw. Dat werd uiteindelijk een groot succes en het betekende een enorme stimulans voor de biologische landbouw in Flevoland (en Nederland). Het percentage biologische landbouw is in Flevoland nog steeds het hoogste van Nederland! In Lelystad kon je de praktijk zien en daar steek je meer van op dan uit het beste studieboek.
Gré en Jan Jonkman begonnen destijds een bedrijf in Andijk. Door een gebeurtenis in de familiesfeer begon het milieu een steeds grotere rol te spelen bij de bedrijfsvoering. Dat staat hier zo simpel maar dat was het natuurlijk niet.
Uiteindelijk werd gekozen voor de biodynamische methode, gebaseerd op theoriën van de antroposoof Rudolf Steiner (in het begin van de 20e eeuw). In het boek wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. En niet alleen dat : steeds wordt er gekeken hoe je theorie vertaalt naar de praktijk.
Het boek beschrijft de bedrijfsontwikkeling voor en na de vestiging in Lelystad.
De meest ontroerende foto uit het boek is die, waarin de trekkers en dergelijke van de familie Jonkman, met een speciale vergunning, over de dijk van Enkhuizen naar Lelystad rijden, te zien zijn. Letterlijk een nieuwe toekomst tegemoet. Wat ging er, tijdens die lange rit over de dijk door hen heen? Hoop? Onzekerheid? Het gevoel van: ‘Waar beginnen we aan?’ Je kunt je daar best wel wat bij voorstellen!
Maar het boek is meer. Lees de verhalen over de (uitstekende!) schaatser Jan Jonkman die in de toen nog strenge winters heel wat prijzen bij elkaar schaatste, over de familie, over keuzes die het gezin maakte maar ook over de ontwikkeling van de biologisch landbouw in Lelystad.
In vakkringen maakte het boek grote indruk en terecht. Is is niet alleen een verhaal maar vooral een inspiratiebron.
Maar ook daarbuiten ontdekken steeds meer niet – agrariërs het boek. En terecht. Het is een bevlogen geschiedenis over het tuindersvak maar ook een familiekroniek, een stuk geschiedenis en (veel) meer!
In het boek wordt duidelijk hoe belangrijk de familie Jonkman in dit geheel was en nog steeds is. Ik denk dat het, alleen dankzij de familie, kon worden zoals het werd.
Het boek is geschreven door Historicus Henk Pruntel uit Lelystad. Henk heeft de uitgave van ‘zijn’ boek nog mee mogen maken, kort daarna is hij overleden. Hij heeft er een bijzonder boek van gemaakt, dat is wel duidelijk. Natuurlijk kreeg hij veel basismateriaal van de familie Jonkman en van anderen waarmee hij sprak, maar je merkt hoe bijzonder de band tussen Henk Pruntel en de familie Jonkman zich ontwikkelt. De groeiende vriendschap, die tussen schrijver en verteller ontstaat is voelbaar in het boek en dat is bijzonder.
Over het boek is nog veel meer, heel veel meer te vertellen maar lees het zelf! Het is een boek dat laat zien hoe het kan!
De opdracht een goed rentmeester te zijn, geschreven door Henk Pruntel. Uitgegeven door Stichting Geschiedenis Biologische Landbouw Flevoland. ISBN nummer 978 94 6406 523 7
Het boek is verkrijgbaar bij Jan Jonkman (Groene Velden 122, 8211 BC in Lelystad, telefoon 0320 232444).
Verder is het boek verkrijgbaar in sommige winkels. De verkoopprijs is dan euro 22,00.
Stichting Historie Biologische Landbouw Flevoland.