Zomeractiviteiten in Lelystad

Geniet op de fiets van het agrarisch buitengebied van Lelystad

Stichting de Lelystadse Boer onderneemt al een aantal jaren diverse activiteiten om de inwoners van de stad kennis te laten maken met de agrarisch buitengebied. Juist in deze coronatijd wordt het steeds duidelijker dat ‘voedsel van dichtbij’ veel voordelen biedt. Wat is er dan mooier dan op de fiets het gebied in te gaan en te ervaren waar ons dagelijks voedsel groeit.

Inmiddels zijn 2 routes beschikbaar (25km en 40km). De routes leiden u door mooie natuur en langs prachtige akkers. En geniet vooral ook van de bloeiende akkerranden. Vele kilometers akkerrand zijn dit voorjaar ingezaaid met prachtige bloemenmengsels. Een lust voor het oog en vooral ook van belang voor vlinders en bijen. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden voor een hapje of een drankje bij o.a IJskraam Brouwer aan de Zeebiesweg, Hans en Grietje aan de Sternweg, Harderhaven, en de Polderkip aan de Vogelweg.

 

Onderstaande activiteiten hadden we voor dit seizoen in petto

JULI 2020

1. Senioren Yoga

Door Ilse Onrust

Naarmate we ouder worden is de kans groter dat we te maken krijgen met een strammer lijf. Bij yoga rekken en strekken we de spieren en zorgen er zo voor dat ook de gewrichten soepel blijven. Tijdens deze les gaan we op een vriendelijke en zachte manier bewegen, maar er zal ook aan dacht zijn voor de ademhaling. Niet alleen het lichaam, maar ook de geest komt tot rust.

Yoga is voor iedereen, ook mensen die fysiek beperkt zijn kunnen meedoen. Doe mee en ervaar het positieve effect van yoga!
Het is aan te raden om makkelijk zittende kleding te dragen. Yogamatten zijn aanwezig. Indien u het prettig vindt, kunt u een hand- doek meenemen.

3. Fiets- en scootmobieltocht

Fietsen met Harry Swart

PROGRAMMA
Onder het genot van een kopje koffie maken we kennis met elkaar en krijgen we uitleg; daarna stappen we op de fiets/scootmobiel. Vanuit de Hanzeborg fietsen we via een mooie route naar het Natuurpark waar Bert van Maaren ons rondleidt. Onderweg staat er ergens een picknick voor u klaar.
De tocht is ongeveer 18 km. Rond 15.00 uur zijn we terug bij de Hanzeborg.

Begeleiding en bezemwagen aanwezig.

4. Bustour door Lelystad

Deze bustour is een laagdrempelige en verrassende manier om Lelystad te ontdekken. In een luxe touringcar wordt Lelystad aan u voorgesteld.
Tijdens de bustour vertelt een gids over de stad. Vooral de verschillende kunst en architectuur zal zijn aandacht hebben.
Daarna staat er in de Hanzeborg een lekkere lunch voor ons klaar.

5. Excursie ‘Groene Velden’

De Groene Velden is een bekend woon- en bedrijvengebied in Lelystad. Bekend, maar welke bedrijven zitten hier en wat doen ze?

In deze excursie bezoeken we drie bedrijven waar eigenaren ons hun bedrijf laten zien en vertellen over hun werkzaamheden.
Allereerst bezoeken we ‘Atelier De groene weide’, zoals ze zelf zeggen: “Een creatieve werkplaats…, laagdrempelig voor iedere creatieve uiting”.
Vervolgens bezoeken we ‘Tuin en Thee’, vroeger een eco-bloemenkwekerij, nu een prachtige bezoekerstuin met vijvers. Hier krijgen we uitleg over het bedrijf en worden we getrakteerd op koffie/thee met wat lekkers.

Tenslotte gaan we naar ‘Wijngaard El Placer’.
Dit is een wijngaard waar op biologische wijze wijn wordt gemaakt. We krijgen hier een rondleiding door de wijngaard en wijnmakerij en …..kunnen ook van de wijn proeven.

6. In de Achteruitkijkspiegel

Workshop door Kitty van den Beld

Na het succes van verleden jaar ook deze Zomerdaagse een workshop met onderwerpen die we als het ware opdiepen alsof we in een achteruitkijkspiegel naar ons leven kijken. We raken niet uitgepraat.

In de middag kiezen we één of twee verhalen. We schrijven spelenderwijs korte tekstjes, zinnen en/of gedichtjes die onze verhalen precies beschrijven. Misschien maken we ansichtkaarten om onze tekstjes op te schrijven. Het wordt weer een leuke en verrassende dag.

Wanneer u zich heeft aangemeld ontvangt u nog wat nadere informatie.

AUGUSTUS 2020

7. De natuur op een voetstuk

Lezing Sophie van Steenderen, kunsthistorica

De natuur komen we tegen in kunst uit alle tijden. Maar vanaf het begin van de 19e eeuw verandert er iets cruciaals in de wijze waarop kunste naars de natuur afbeelden. Feitelijk voor het eerst leggen schilders dan het landschap direct naar de werkelijkheid vast. Ze gaan licht, kleur en atmosfeer observeren, maar ook hun persoonlijke beleving van het landschap uitbeelden.

In de 20e eeuw laten kunstenaars verf en penselen achterwege en brengen een ode aan de natuur door niet alleen buiten, ín het land schap kunst te maken, maar ook met de materialen die dat landschap zelf heeft voortgebracht.

Kunsthistorica Sophie van Steenderen neemt u mee op een virtuele wandeling langs de mooiste kunstwerken waarin de natuur op een voetstuk staat.
In de 20e eeuw laten kunstenaars verf en penselen achterwege en brengen een ode aan de natuur door niet alleen buiten, ín het landschap kunst te maken, maar ook met de materialen die dat landschap zelf heeft voortgebracht.

Om alvast met Sophie kennis te maken, kunt u kijken op www.kunsthistorica.nl

8. De Lelystadse Boer

Het biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf De Zonneboog van de familie Schieman is een bedrijf met geschiedenis. Al pionierend, gestart in 1971, heeft dit bedrijf in de afgelopen 50 jaar grote ontwikkelingen en veranderingen doorgemaakt. Zij schakelde om van gangbare akkerbouw naar biologisch-dynamische teelt met een scala aan producten en gewassen.

Tijdens de excursie horen we het verhaal van het bedrijf en ook van het project De Lelystadse Boer. Dit project is een samenwerkingsverband van 70 agrarische bedrijven rond Lelystad Airport.

9. Cornelis Lely (1854-1929)

Lezing door Ed Voigt

In deze lezing staat het leven en werken van Cornelis Lely centraal. Hij is de ontwerper van de Zuiderzeewerken waardoor de Zuiderzee werd afgesloten en uiteindelijk Flevoland ontstond. De inmiddels bekende Lelystedeling Ed Voigt en Lely-kenner bij uitstek geeft ons een inkijk in het fascinerende leven van de naamgever van onze stad.
Veel mensen kennen Lely als bedenker van de afsluiting van de Zuiderzee maar weinig mensen weten dat Lely naast waterbouwkundige ook o.a. politicus, minister en gouverneur van Suriname is geweest.

Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Daarna is er, afhankelijk van het weer, een mogelijkheid om samen met Ed Voigt een korte wandeling te maken op het voormalig werkeiland om vervolgens het gemaal Wortman van binnen te bekijken.

10. In de keuken van Wageningen Universiteit & Research (WUR)

We brengen een bezoek aan het proefbedrijf van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving tussen Lelystad en Swifterbant. Hier bevindt zich ook het Toepassingscentrum Duurzame Energie of, zoals het formeel heet, Application Centre for Renewable Resources (Acrres). We maken kennis met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.

Ook de toekomst van ons dagelijks voedsel krijgt volop aandacht. Onderdeel van deze middag is een rondrit met uitleg met de excursiewagen langs de gewassen en proefopstellingen: ‘Lelystad als centrum van agrarische innovaties’.

Neem alvast een kijkje www.acrres.nl en www.wur.nl

11. Agora achter de schermen

We hebben allemaal wel een mening over ‘onze Agora’ en die meningen lopen nogal eens uiteen van prachtig tot foeilelijk.
Maar weten we wel iets over de achtergrond van het gebouw? Waarom is het zoals het is?
Tijdens deze excursie komen we daar achter.
Natuurlijk kijken we ook even in de kleedkamers en achter de toneelcoulissen en horen we iets over de techniek.

www.agora-lelystad.nl

Algemene voorwaarden

Privacy Verklaring

Stichting Senioren Zomerdaagse Lelystad
Tel: 06 30 68 12 36
zomerdaagse@outlook.nl